🔸روانشناسی مدرن همه توجه خود را بر روی ذهن قرار داده و اساسا مفهومی به نام دل یا قلب را نمی شناسد و یا آن را مفهومی فرعی تلقی می کند تا آنجایی که روان را معادل ذهن در نظر می گیرد. در روانشناسی مدرن، ذهن هدایت کننده وجود آدمی است و انسان باید با مدیریت ذهن به مدیریت خود بپردازد در حالی که هم در نگاه دینی و هم در حکمت گذشته ما دل، محوریت وجود انسان بوده است.
🔸ریشه اختلاف بین روانشناسی مدرن و روانشناسی اسلامی دقیقا در همین جاست که البته زمانی به صورت دقیق فهم می گردد که از یک سو فهم درستی از روانشناسی مزاج به عنوان پایه روانشناسی اسلامی داشته باشیم و از سوی دیگر فهم درستی از ماهیت علم مدرن و سیر تطور علم در طول تاریخ بشری.
🔸تبیین جامع این مطلب در این مجال نمی گنجد اما برخی اصطلاحات که در حکمت گذشته ما ریشه دارد به خوبی محوریت دل را نشان می دهد. گستردگی ترکیبات ساخته شده با مفهوم دل بسیار زیاد است در حالی که چنین گستردگی کاربردی درباره مفهوم ذهن وجود ندارد.
🔸برخی ترکیبات ساخته شده با مفهوم دل:
دل شوره - دلگیر - دل مرده - دل واپس - دل تنگ - دلگیر- دل مرده -دل چرکین - دل دل کردن - دلدار -دلنواز - دلباز - دلشاد - شوریده دل - اشفته دل - ساده دل - زنده دل - دریا دل- دلسوز - دل خون - دلدار - دلبر - دلخواه - دل نشین - دلجو - دلبند - دلگیر - سنگدل - دل شکسته - دل زنده - دلشاد - دلگیر - دلخور
- ۹۷/۰۷/۱۰